Sunday, January 24, 2010

ikan patin masak tempoyak

Hari ni ada pekan sehari d krayong..eriey gi bli ikan patin.nak masak tempoyak..senang dh siap 'nyiang' dah..kite balik basuh aje...sukeee..





resepi:

1 ekor ikan patin@1/2 kilo yg sedang besar..
tempoyak(rm2)
sedikit kunyit hidup
10bji cili padi
daun kesum
bunga kantan
asam gelugor
**asam limau npis n asam jawa(perap xnk bg hanyir-1jam)
gula,garam,ajino

cara2..
1. tumbuk@blend cilipadi+kunyit hidup+tempoyak..
2. masukkn air paras2 ikan saja..jgn byk xsedap..
3. masukkan bahan tumbuk d (1)..hingga mendidih
4. masukkn asam keping,bunga kantan n daun kesum,gula,garam,ajino..
5. masukkan ikan patin...biar hingga mendidih..tutup..siap..

itu saja..simple..n sdapp..(jgn letak bawang tau,ilang rase tmpoyak)

4 comments:

  1. ni yg buat aku nak balik jerantut ni!!!

    ReplyDelete
  2. eriey...dah basi dah ikan msk tempoyak ni...3 bulan dah terpampang kat sini..kena masak benda lain plk...

    ReplyDelete