ikan patin masak tempoyak

Hari ni ada pekan sehari d krayong..eriey gi bli ikan patin.nak masak tempoyak..senang dh siap 'nyiang' dah..kite balik basuh aje...sukeee..





resepi:

1 ekor ikan patin@1/2 kilo yg sedang besar..
tempoyak(rm2)
sedikit kunyit hidup
10bji cili padi
daun kesum
bunga kantan
asam gelugor
**asam limau npis n asam jawa(perap xnk bg hanyir-1jam)
gula,garam,ajino

cara2..
1. tumbuk@blend cilipadi+kunyit hidup+tempoyak..
2. masukkn air paras2 ikan saja..jgn byk xsedap..
3. masukkan bahan tumbuk d (1)..hingga mendidih
4. masukkn asam keping,bunga kantan n daun kesum,gula,garam,ajino..
5. masukkan ikan patin...biar hingga mendidih..tutup..siap..

itu saja..simple..n sdapp..(jgn letak bawang tau,ilang rase tmpoyak)
~pasang tv tgk otromen, lps baca harap komen~

4 comments:

Pakcu said...

nakkkkkkkkkkk T_T

ONE ZABA said...

ni yg buat aku nak balik jerantut ni!!!

kass said...

sedapnyooo

wanhar said...

eriey...dah basi dah ikan msk tempoyak ni...3 bulan dah terpampang kat sini..kena masak benda lain plk...

Post a Comment

Blog Widget by LinkWithin

Sekarang terdapat orang dalam talian...time kasih kerana melayari!! hits

Usia Blog Ummie eriey...

Daisypath Friendship tickers