resepi:
1 ekor ikan patin@1/2 kilo yg sedang besar..
tempoyak(rm2)
sedikit kunyit hidup
10bji cili padi
daun kesum
bunga kantan
asam gelugor
**asam limau npis n asam jawa(perap xnk bg hanyir-1jam)
gula,garam,ajino
cara2..
1. tumbuk@blend cilipadi+kunyit hidup+tempoyak..
2. masukkn air paras2 ikan saja..jgn byk xsedap..
3. masukkan bahan tumbuk d (1)..hingga mendidih
4. masukkn asam keping,bunga kantan n daun kesum,gula,garam,ajino..
5. masukkan ikan patin...biar hingga mendidih..tutup..siap..
itu saja..simple..n sdapp..(jgn letak bawang tau,ilang rase tmpoyak)
4 comments:
nakkkkkkkkkkk T_T
ni yg buat aku nak balik jerantut ni!!!
sedapnyooo
eriey...dah basi dah ikan msk tempoyak ni...3 bulan dah terpampang kat sini..kena masak benda lain plk...
Post a Comment