resepi:
bahan2..
~3cwn tepung beras
~1/2 cwn gandum
~4cwn air suam
bhn kuah..
7@8 ekor ikan(direbus & buang tulang..)-x kesah ikan ape.
2ulas bwg putih
10ulas bwg merah@1bji bwg besar..
sedikit halia
sedikit lada hitam
santan(rm2)
asam keping
garam,gula..
ulam..
timun,kcg pjg n taugeh(hiris kecil2)
sambal lada:
cili padi,gula,garam,cuka(boleh tmbh air tp x thn lama)..
cara2..
1.Laksam~gaulkan semua bahan2..sapukan tudung periuk dgn sdikit minyak masak..ambil sedikit adunan dan letakkan d atas tdg periuk..kukus sampai masak...(angkat biar sekejap bru gulung,spy lebih berkilat)...
2. Kuah~blend isi ikan,halia,bwg putih,bwg merah,lada hitam dan sedikit santan..then mskkan ke dlm periuk bersama2 lebihan santan td..masak hingga agak pekat
3. cili~tumbuk lada..n mskkan gula,garam n cuka..biar lumat..
dahh siapp..
puas hati..dpt jugak rasa laksam..walopon x brape tp rase kuah laksam tu ade laaa..muahuahua
5 comments:
wa..hebat la eriey blh buat laksam.masa ore mengidam nk mkn laksam hari tu tak plak terpikir nk buat sendiri.takut tak jadi.dah la susah nk cari laksam kat sini...lame jgk la br leh mkn laksam.
kecur aku dibuatnya!!!!!!
Peberet Pak Man nih.....
wah terer eriey..leh wat laksam...kak ct suko lakso dari laksam...dh lamo x make lakso..kalu pasar mlm ada jual laksam je..huhu
bestnyer..lamadah tk mkn laksam. klau balik besut, kitorg mesti singgah mkn laksam.peberet hubby aku..dan dah jangkit kat aku skrg..hehe..antorla kat aku skit eriay..
Post a Comment